Parson

Advies

Aandelen of obligaties? Beginnen met beleggen op deze manier vinden veel mensen die er nog geen ervaring mee hebben best wel een stap. Maar tegenwoordig is beleggen in aandelen of obligaties eigenlijk heel laagdrempelig en eenvoudig geworden. Leren beleggen is niet zo moeilijk meer en veel eenvoudiger dan een jaar of 10-20 geleden.

Beleggen is een vorm van investeren waarbij je geld vastlegt voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Je kunt het zien als het opgeven van bepaalde zekere bedragen in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst.

Waarom beleggen?

Mensen beleggen om verschillende redenen. Veel mensen beleggen om hun oudedagsvoorziening wat verder aan te vullen, voor de aflossing van een hypotheek, om vermogen te beschermen of juist te vergroten. De verwachting is dat de overheid steeds minder zorgtaken zal vervullen, ook dat is een reden dat mensen beleggen. Verder is beleggen als hobby voor veel mensen een spannende aanvulling op hun interesses.

Nederlanders worden in steeds grotere mate zelf verantwoordelijk voor hun financiƫle toekomst. En beleggen is een van de meest slimme manieren om ervoor te zorgen. De spaarrente is tenslotte niet om over naar huis te schrijven. En als de inflatie hoger is dan de spaarrente, wordt uw geld op uw spaarrekening elke dag minder waard. Dit is een belangrijke reden waarom men ervoor kiest om te gaan beleggen.

Als u gaat beleggen, dan kunt u meer invloed uitoefenen op de groei van uw vermogen. En als u zelf belegt, kunt u zelf bepalen hoeveel risico u wilt nemen. Natuurlijk geldt hierbij wel: hoe hoger het rendement dat u nastreeft, hoe meer risico u moet accepteren. Gelukkig is zelf beleggen een stuk eenvoudiger dan u wellicht denkt.