Parson

Advies

Een schuldsanering of saneringskrediet is een regeling om de schuldenaren te ondersteunen om hun geldzaken weer onder controle te krijgen. Alle schulden worden in dat geval waargenomen door één instantie.

De afbetaling moet vervolgens plaatsvinden aan die ene instantie. In de meeste gevallen werpt de gemeentelijke sociale dienst zich hiervoor op of de gemeentelijke kredietbank.

De mensen die in de wettelijke schuldsanering terecht komen hebben gedurende drie jaar geen beschikking over hun financiën. Op deze manier moeten de schulden in de betreffende periode geheel of gedeeltelijk worden afbetaald. De schuldenaren krijgen leefgeld en de inkomsten gaan naar de instantie. Deze gaat zoveel mogelijk maandelijks afbetalen.

Waarom werken bedrijven mee aan een schuldsanering?

De schuldeisers willen zo snel mogelijk hun geld terug, en natuurlijk het volledige bedrag. Bij mensen met problematische schulden bestaat er een grote kans dat ze hun geld niet terug krijgen.

Mensen die geen geld hebben gaan ook niet terugbetalen. In het geval deze mensen in de schuldsanering zouden gaan, hebben de schuldeisers vaak een grotere kans om hun geld toch terug te krijgen, mogelijk slechts gedeeltelijk. Bedrijven zijn daarom vaak wel bereid om mee te werken aan een schuldsanering.

In dat geval is er sprake van een minnelijke schuldsanering. De rechter kan de bedrijven ook opleggen om mee te moeten doen aan de regeling. In dat geval is er sprake van een wettelijke schuldsaneringsregeling.